Dit zijn banken en financiële instellingen die opereren op nationale schaal en op deze manier zijn ze vergelijkbaar met de Bank of England.

Instellingen die diensten via het internet te bieden hebben genomen om het internet op dezelfde manier. Ze worden bestuurd door een wereldwijde bancaire autoriteit. Er zijn drie belangrijke soorten van de internationale financiële instellingen: private banken, coöperatieve financiële instellingen, en de nationale banken.

Deze zijn verschillend van elkaar in termen van hun structuur en het gebied dat ze beschikbaar zijn in. Al deze worden gedekt door de wereldwijde bancaire regelgeving. Ze maken deel uit van de Global Banking Federation, dat is een van de Verenigde Naties (VN) geleide organisatie van de regulering van en het toezicht op de activiteiten van Global Banking.

Global Banking verwijst naar de afspraken tussen de nationale banksystemen. Deze organisaties zijn nationale banken in andere landen. Hun banken zijn over het algemeen geregeld in het kader van de interne banksysteem.

Op dezelfde manier zijn er financiële instellingen in deze vorm dat het werk buiten de Verenigde Naties. Zij omvatten de meeste van de grote financiële instellingen van de westerse wereld. De bank van Engeland, het IMF en de centrale banken van de Verenigde Staten en Japan zijn al een van deze.

Andere instellingen opgenomen zijn wettelijke, financiële instellingen (RIFIs), wederzijdse financiële instellingen (MFI's) en financiële instellingen van zelfbestuur staten. Er zijn internationale organisaties die regelen en toezicht op deze instellingen.

Het feit dat er verschillende manieren waarop instellingen kunnen worden gecategoriseerd heeft ook geleid tot het opnemen van de internationale financiële instellingen. Veel instellingen in verschillende delen van de wereld kan worden ingedeeld in deze internationale financiële instellingen.

.